‘άφησέ με νάρθω μαζί σου’
Πάνε εκατό χρόνια σήμερα. Ήταν στο κάστρο που είχαν στραμμένο το μάτι τους πειρατές και κουρσάροι. Χάρισα τότε ένα γιο σ’ εκείνο το αρχοντόσπιτο. Άνοιξε τα μάτια του στο φως κι είπε μες στο πρώτο κλάμα του ένα τραγούδι που το ξέραν τα παιδιά από πάντα και το ξεχνούσαν με τον ήλιο.
Είδε τη ζωή του και μου την έδειξε: μια ωραία περιπλάνηση, σχεδόν μια δραπέτευση - δεν ξέρω από πού και για πού, - μια μυστική δραπέτευση που δίνει μια μυστικότητα στην κάθε κίνηση, όπου ανεβοκατεβαίνεις σκάλες πολλές και μεγάλους πλακόστρωτους διαδρόμους που κάνουν ν' αντηχούν απεριόριστα οι κλειδώσεις σου και που στο τέλος μένεις μόνος μ' όλο σου τον πλούτο ποδοπατημένο.
Στέναξε, γιατί ήταν μια λύπη να βλέπεις πλήθος τα σπουργίτια πεινασμένα να χαμοπετάνε στα τρυγημένα αμπέλια και μίλησε στον άνθρωπο για ν’ ακυρώσει το ματωμένο νόμο: Το ξέρω πως καθένας μοναχός πορεύεται στον έρωτα, μοναχός στη δόξα και στο θάνατο. Το ξέρω. Το δοκίμασα. Δεν ωφελεί. Άφησέ με νάρθω μαζί σου.
Με πλάγια-έντονα γράμματα αποσπάσματα από τα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου: ‘όνειρο καλοκαιρινού μεσημεριού’, ‘η γέφυρα’, ‘ώρες βροχής’ και ‘η σονάτα του σεληνόφωτος’
η προτροπή της Αγγελικής
η συμμετοχή της roadartist
σας προσκαλώ όλους να συνεχίσετε αυτή τη σειρά αφιερωμάτων στον ποιητή
Πολύ έξυπνος κ όμορφος τρόπος να τιμήσεις τον Ρίτσο.. Μεγάλο ευχαριστώ.. Φιλάκια, καλή Πρωτομαγιά!
ReplyDeleteΠολύ όμορφο αφιέρωμα Αίγλη μου και αυτό το "άφησέ με νάρθω μαζί σου" ξαφνιάζει... κάνει τη μοναξιά λιγότερο οδυνηρή.
ReplyDeleteΚαλό μήνα!
Στέναξα και γω ...
ReplyDeleteΤι αλλο να πω για τον λατρεμένο μου Ρίτσο...
Τα εχει πει ολα με τις λεξεις του και τη φωνή του.
Καλο μήνα Γιούλη
Προσπαθώ, roadartist, να είναι λίγα τα δικά μου λόγια όταν μιλώ για τους ποιητές μας.
ReplyDeleteΑν και στον ‘Ορέστη’ αμφισβήτησε τους νόμους με τους οποίους διαιωνίζουμε την ανθρωποθυσία, Margo, ο Γιάννης Ρίτσος με αυτή τη μικρή φράση μας εξήγησε πώς θα τους ακυρώσουμε: πηγαίνοντας μαζί, αφήνοντας τον άλλο να έρθει μαζί μας, ακυρώνοντας την απομόνωση που δεν ξέρω από ποιο αρχαίο λάθος έχουμε επιλέξει.
ReplyDeleteΟι ποιητές μας, Μαρία, οι δάσκαλοί μας έχουν δει τον άνθρωπο και τον κόσμο. Ας ακούγαμε μια μέρα μέσα στη φωνή τους.
ReplyDelete