Saturday

The Bee-Cave, by Patrick Lane

Η Σπηλιά της Μέλισσας

Κάθομαι στη σπηλιά της μέλισσας
κάτω απ’ τους λόφους Οκάναγαν
παρατηρώ τους κίτρινους

ορεινούς ηλίανθους
τη βαριά μου ανάσα
καλύπτει ο βόμβος

απ’ τις μέλισσες εκεί μέσα
στη φωλιά της σκοτεινιάς

γυμνώνω την κοιλιά μου
στα μαλακά κεντρίσματα
και μετρώ το πρήξιμο

κατά καιρούς λείπουν
σ’ έρημα ταξίδια
Φλύαρες μέλισσες απ’ τις μοναχικές σπηλιές

γιατί επιστρέφετε
σ’ αυτή τη σκοτεινιά;

6 comments:

  1. Ομορφοι στίχοι..ταιριαστή απόλυτα με την εποχή..
    Καλό 3μερο να έχεις Αίγλη.
    Να περάσεις όμορφα!

    ReplyDelete
  2. Στην ερώτηση σου για τον αγαπημένο ποιητή, απαντώ Σολωμός.
    Όσο για το ποίημα και την υπέροχη μετάφραση, μπράβο!

    ReplyDelete
  3. Καλή μου roadartist, σ' ευχαριστώ πολύ. Πέρασα πράγματι όμορφα. Στην εξοχή. Στα περιβόλια μου. Με χαρά και εργασία. Αυτή την εργασία που σε εξοικειώνει με τη φύση, σου υπενθυμίζει ότι εδώ είναι το σπίτι του ανθρώπου, σου προκαλεί το θαυμασμό σε κάθε βήμα. Είναι κι ένας λόγος που αγαπώ τους καναδούς. Σέβονται τη φύση με πολλή αγάπη. Κι αυτό καταγράφεται στη λογοτεχνία τους, που είναι έξοχη και μας είναι άγνωστη. Ελπίζω να είχες κι εσύ ένα όμορφο τριήμερο και να έχεις μια ακόμα πιο ωραία εβδομάδα.

    ReplyDelete
  4. Διονύσιος Σολωμός. Ξέρω ότι είναι ο αγαπημένος σου, Εύα. Και πώς να μην είναι. Ο πρώτος. Ουσιαστικά και κυριολεκτικά ο πρώτος της νεοελληνικής ποίησης. Και εκείνος που μόχθησε με τη γλώσσα. Τον αγαπώ κι εγώ πάρα πολύ. Χαίρομαι που σου αρέσει ο Patrick Lane. Είναι εκπληκτικό πώς τα καταφέρνουν να χρησιμοποιούν τόσο απλές κι ανεπιτήδευτες λέξεις κάποιοι ποιητές. Είναι το πιο γοητευτικό κομμάτι στο παιχνίδι με τη γλώσσα. Καλημέρα.

    ReplyDelete
  5. Πέρασε πολύς καιρός χωρίς να σε επισκεφθώ Αίγλη.
    Τι υπέροχος κήπος το μπλογκ σου!
    Χαίρομαι κιόλας γιατί διαβάζω και αγγλικά, τα οποία αγαπώ πολύ και θέλω κάτι να κάνω για να τα συντηρώ. Προσπαθώ να διαβάζω λογοτεχνία - έχεις να μου προτείνεις κάποια βιβλία; Πολύ θα το ήθελα!
    Και ποίηση, επίσης.
    Ο Καναδός μου άρεσε. Μπήκα στο link.
    Αχ, τι καλά που ξαναπέρασα από δω! Τέρμα. Αποφάσισα. Θα περνάω πιο συχνά!
    Σε φιλώ γλυκά, γλυκειά, γλυκύτατη Αίγλη...

    ReplyDelete
  6. Καλησπέρα, Φλώρα. Χαίρομαι πάρα πολύ που είσαι τόσο ενθουσιασμένη. Αχ, πόσες φορές δε λέω κι εγώ για κάτι που αγαπώ ότι θα το κάνω συχνότερα. Αλλά είναι τόσες πολλές οι αφορμές γύρω. Δεν ξέρεις πού να πρωτοσταθείς, πού να πρωτοκοιτάξεις. Εκείνο που εύχομαι είναι, κάθε φορά που με αρπάζει μια, να με πηγαίνει λίγο πάρα πέρα στο δρόμο μου. Και αυτό το εύχομαι για όλους. Γιατί αυτό δεν είναι για το οποίο πασχίζουμε, συνειδητά ή ασυνείδητα, όλοι: Η προσωπική μας ανάπτυξη; Ένα πολύ ωραίο βιβλίο είναι το "the new oxford book of canadian short stories in english" selected by Margaret Atwood & Robert Weaver. Το βρήκα πριν από λίγα χρόνια στον Ελευθερουδάκη. Τώρα που μου το θύμισες, μάλιστα, λέω ν' αναρτήσω σύντομα κάποιο από τα διηγήματα που έχω μεταφράσει. Ό,τι κι αν κάνεις, κάθε στιγμή ν' απολαμβάνεις. Καλό ξημέρωμα.

    ReplyDelete